18 Mayıs 2012 Cuma

PTT Müzesi

Uzun zamandır merak ettiğim PTT Müzesi'ne yaklaşık 3 hafta önce arkadaşım Tamay'ın müzeler ve müzecilik dersi ödevi sebebiyle gittik. 6 Mayıs 2000 tarihinde hizmete açılan PTT Müzesi, giriş ve zemin katla birlikte 3 kattan oluşuyor. Müzeye giriş ücretsiz. Sirkeci Büyük Postane yanında bulunan müze haftaiçi hergün 08.30- 12.30 ve 13.30-17.30 arasında açık. Fotoğraf ve video çekmek yasak. Kütüphane, cafe, restaurant ve müze mağazası bulunmamakta.  


Müzeye ana kapıdan girince danışma ve mankenler üzerinde modern postahane personeli kıyafetleri görülmekte.








Müze hakkında bilgi verici bir yazı gelenleri karşılamakta. Giriş katında ilk girilen salonda posta kutuları, soğukçeşme kaleburnundaki ilk telgraf merkezlerinin kapı levhası (1855), beyoğlu ptt binası giriş camı (1875), osmanlı tuğraları (1884), büyük bir tartı, büyük postane yanındaki halk yazı masası, posta güvercini heykeli ve resmi, haberleşme çeşitlerini anlatan Halil Say’ın resmettiği (ateşle, elden ele, posta güvercini ile ve köpek ile haberleşme çeşitleri) yağlıboya tablolar yeralmaktadır . Bunun yanında ilk posta tatarlarına ait fotoğraflar ve Ara Güler tarafından çekilen beyoğlu ptt binasının bir fotoğrafı yeralır.




1.     kata çıkarken merdivenlerde mankenler üzerinde postahane personeli kıyafetleri görülmekte.

1. KAT 
Bu katta Manastırlı Hamdi Bey'in Odası ve pul bölümü bulunmaktadır. 1910-1920 yılları arasında
çizilmiş fakat basılmamış hat sanatıyla oluşturulmuş pul eskizleri ve pul teşhir panolarında pul
koleksiyonları sergilenmektedir.
1863 tuğralı ilk pullar bu katta yer almaktadır.


                                          







Telgrafçı Manastırlı Hamdi Bey (Ahmet Hamdi Martonaltı), İstanbul’un İngiliz birlikleri tarafından işgal edildiği 16 Mart 1920 günü işgal haberini ve gelişmeleri milli mücadelenin lideri Mustafa Kemal’e ileterek tarih sahnesine çıkmış telgraf memuru.
İşgalden sonra İstanbul'dan kaçıp Kurtuluş Savaşı boyunca telgrafçı olarak cephede görev yapmıştır. Savaştan sonra İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiş; 1927’de Mustafa Kemal, Millet Meclisi kürsüsünde okuduğu Nutuk’ta onun kahramanlığına yer vererek kendisini onurlandırmıştır.


2. KAT
                Posta bölümü; 
                Postada kullanılan damga ve mühürler
                Osmanlı döneminde kullanılan posta çantaları
                Posta tatarlarının kullandıkları silahlar  ve bu tatarların bibloları sergilenmektedir.
                Otomatik damga makineleri
                Posta tatarları için dağıtım güzergahı haritaları.




Telgraf,Telefon ve Santral Bölümü; 
Müzenin Telgraf ve Telefon bölümünde; ilk defa 9 Eylül 1855’te Edirne-Şumnu arasında çekilen ilk telgraf hattı, 1881`de Soğukçeşme ile Yeni Cami postane binası arasındaki ilk telefon tesisatından bu yana kullanılan mostar, Hük telgraf cihazları, elektro-mekanik ve elektronik telem primor cihazları, çeşitli telefonlar, manuel ve otomatik telefon santralleri ile PTT fabrikalarında yapılmış telefonlar sergilenmektedir.



SUNUM TEKNİKLERİ
Müzedeki eserlerin bazıları vitrinde cam içinde, bir kısmı ise mekanın orjinalliğini bozmadan doğal görünümünde bantla çevrili olarak sergilenmekte. Aydınlatma genel olarak pencere ışığı, doğal ışık ile aydınlanmakta. Eserlere dokunulması yasak.
Eserlerin etiketlerinde kısaca tanımlamaları ve tarih vardı, fakat herhangi bir açıklayıcı bilgi yok. Çok büyük beklenti içinde olmamakla birlikte gidip görmekte fayda var.  




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder